CNN TÜRK'ten Minority Report hizmeti.

17 Ekim 2007 Çarşamba by Adv-Man






Böyle ilana böyle başlık.
Çünkü, CNN Türk haber alma servisinde Minority Report filmindeki doğa üstü güçlere sahip “Precoglar” çalışıyor. Hemide Amerika’ya nazaran üç kuruş maaşla. Sıkıyorsa istifa etmeye kalksınlar. Zaten medya sektöründe işten çıkarmalar geçen yıllara nazaran arttı.
O yüzden hiç gerek yok gider yapıp patrona tavır takınmaya.

Neyse CNN Türk’ün iç hesaplarıyla uğraşmadan konumuza dönelim. İlan hızlı ve doğru haberciliğin CNN Türk tarafından gerçekleştirildiğini anlatmakta. Hepimizin aklında bu mesaj hızlı haber alma ve verme şeklinde oluştuysa da aslında arka planda gerçekleşen bir takım durumlarla yaşanan olayların doğruluğu, aynı anda doğru haberciliğin mesajını da sunmaktadır.

Mesela helikopterin arka planda evin içine girdi girecek durumu ve genç arkadaşın kanalın alt köşesinde “son dakika haberi” ile olaydan anında haberdar olması “hızlı haberciliği”.
Sivil helikopterin fotoğraf içindeki varlığı ve her an bir felakete yol açacağı öngörüsü ise, doğruluğu yani doğru haberciliği anlatmaktadır.

Teknik anlamda bu konuyu “resim veya fotoğrafta imge” başlığıyla tekrar değerlendirebiliriz. En basit şekliyle ana görüntünün (evin içinde tv izleyen genç) arkasında beliren helikopteri imge olarak tanımlarız. Böylelikle imgeye, fotoğrafı anlam bakımında değiştirmesi, süreç içinde gerçekleşen bir devama veya sona işaret etmesi görevini veririz.
(Konuyla ilgili olarak John Berger’in “Görme Biçimleri” adlı kitabını önerebilirim)

Açıkçası benim hoşuma giden bir iş olsa da “Precog” usulü bir haberciliğin Minority Report tadında sunulması biraz tuhaf kaçıyor. O yüzden de zekice espriyi gördüm deyip, ilana hakkını vermek istiyorum.

Filed under having  

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Blogunuz ayrıntıları yakalama konusunda iddialı görünüyor. başarılar dileriz .

fikrinlekazan.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Lütfen bu ayrıntıları hep beraber yakalayıp hep beraber tartışalım.
Teşekkürler.

Adv-Man dedi ki...

Bu arada blogunuz tam bir kitap gibi. Zevkle takip edeceğim